Sunday, 25 March 2012

Rava/sooji dosa czyli nalesnik z kaszy manny.....

Dosa to nalesnik najczesciej cienki jak bibulka, chrupiacy skladajacy sie z fermentowanej mieszanki ryzu z soczewica jedzony na sniadanie z dodatkiem chutney najczesciej kokosowego, pikli, jogurtu i sambaru-rodzaju warzywnego gulaszu z sokiem z tamaryndowca. Do ciasta rowniez dodawane byc moga rozne warzywa jak szpinak, ziemniaki, cebula, groszek czy kapusta. Dosa najbardziej popularna jest na poludniu Indi w stanach Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh i Sri Lance.
Ja raczej lubie grubsze nalesniki i mozna i takie znalezc wsrod roznych rodzajow dosa'y. Po wiecej informacji odsylam na strone Wikipedii. Proponuje rava dosa-miekkie i grubsze od tych popularnych podobnych do francuskich crepes-nalesniki z cukinia-ispiracja ze strony shakahari. Najlepsze sa jedzone na cieplo:)




Rava dosa z cukinia

1 szklanka kaszy manny
1 lyzka besan-maki z ciecierzycy
1 lyzka maki pszennej
2 zielone papryczka chili
garsc swiezej kolendry
1 srednia cukinia
sol
czerwone chili w proszku

W miseczce wymieszaj razem kasze manna, maki, dopraw do smaku sola i chili w proszku. Wlej troche zimnej wody, aby uzyskac gesta mase. Odstaw na pol godzine. Dodaj starta na tarce cukinie, posiekna drobno papryczke chili i posiekana kolendre.
Rozgrzej tave ustawiajac najwyzszy gaz. Wlej niewielka ilosc oleju i rowno go rozprowadz. Spryskaj powierzchnie niewielka iloscia zimnej wody i wlej ciasto. Poruszajac patelnia uzyskaj okragly ksztalt nalesnika. Przeloz dose na druga strone kiedy jej wierzch bedzie usmazony i posmaruj olejem druga odwrocona juz strone. Gotowa dosa powinna by zlotobrazowa. 
Polecam podawac dose z cukinia z ulubionym chutney.



Smacznego!

2 comments:

  1. o matko ja znam te placki ,ale nie robiłam wieki, przepis z jakieś wegetariańskiej książki krysznowców mam, kurcze jakie to jest pyszne , muszę zrobić , bo twoje mi smaku narobiło

    ReplyDelete