Friday 16 March 2012

Kurczak tandoori...

Podawany tradycyjnie jako przystawka.  Goracy, intensywnie czerwony pieczony kurczak podawany jest z mietowym chutney, czasami jogurtu, chlebkiem papadum. Uzylam gotowej mieszanki przypraw tandoori masala. Powinna byc dostepna w sklepach z zywnoscia azjatycka. Mozna pokusic sie o przygotowanie wlasnej pamietajac aby byly w niej:garam masala, cebula, ginger, pieprz cayenne i czerwone chili. Zwlaszcza te ostatnie nadaja ta piekna chakarakterystyczna barwe pieczonemu miesu. Kurczka jest bardzo aromatyczny, delikatnie gorzki,  powinien byc lekko przypieczony.



Kurczak tandoori
Tandoori murgh
inspiracja z: indianfood.about.com

220g piersi z kurczaka
3 hojne lyzki tandoori masala
180ml jogurtu naturalnego
2 zabki czosnku
2 lyzki oleju
1-2 lyzki soku z cytryny

sos mietowy:
garsc listkow miety
2 lyzki soku z tamaryndowca
sol 
1/2 czerwonej papryczki chili

Piersi pokroj w duza kostke. Przeloz do miski. Dodaj posiekane drobno zabki czosnku i reszte skladnikow. Najlepiej zostawic mieso na noc w marynacie lecz minimum kilka godzin.
Mozna piec mieso na grilu w wysokiej temepraturze lub na blache w 160st C okolo 25 minut polewajac je co jakis czas zbierajacym sie sokiem.
Skladniki na sos zmiskuj w blenderze.
Kurczaka podawaj na goraco z sosem mietowym, jogurtem, chlebkiem lub po prostu jako danie obiadowe z ryzem.







Smacznego!

1 comment: